Fındık Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Fındık Faydaları Nelerdir?

Fındık

Fındık, ülkemizin tarım sektörünün önemli bir gelir kaynağıdır. Özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın şekilde yetiştiriciliği yapılan fındık, Huşgiller familyasından olan Corylus türü bitkilerdir. Yetiştirilen pek çok fındık türü olmasına rağmen, aralarında adi fındık, lambert ve ağaç fındığı en fazla yetiştirilen türlerdir. Ülkemiz dünya fındık tüketiminde yıllık bazda tüketilen fındığın yaklaşık %65 kadarını üretmektedir.

Fındık, her yaştan kişinin enerji ihtiyacını karşılama ve sağlıklı yaşaması için gerekli besin maddelerini içerdiği için önemli bir besin olarak kabul edilir.

Fındık Yetiştiriciliği

Kışların ılık geçtiği, nemli toprakları bulunan bölgelerde fındık verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Özellikle humuslu topraklar fındık yetiştirmek için çok uygundur. Fındığın yağış isteği yılda 2000 mm kadardır. Bu özelliklerde ülkemizde en fazla Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Ancak Marmara ve Doğu bölgelerinde de fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fındık bitkisinin yapraklarının kenarları ince dişli olup, oval yapıdadır. Yaklaşık 3-5 metre boyuna sahip olur. Nadiren bazı türlerde 6 metreye kadar uzadığı da bilinir. İyi gübrelenmiş topraklarda daha hızlı yetişen ve verimli ürün veren fındık kışın çiçek açar.

Fındık, içeriğinin yaklaşık %50 kadarı yağdır. Bu nedenle yaş ve kuru olarak tüketilebilir ve mutfak yağı olarak da kullanabilir. Faydaları çok olan fındığın özellikle pasta ve çikolata sektöründe kullanımı yaygındır.

Fındığın Besin Değeri ve Kalori Değeri (100 Gram Fındık)
  • Kalori: 628
  • Yağ: 61 gr
  • Protein: 15 gr
  • Karbonhidrat: 17 gr
  • C vitamini: 6,3 mg
  • K vitamini: 14,2 mcg
  • E vitamini: 15 mg
  • B1 vitamini: 0,6 mg
  • B2 vitamini: 0,1 mg
  • B3 vitamini: 1,8 mg
  • B6 vitamini: 0,6 mg
  • Folat: 113 mcg
  • Kalsiyum: 114 mg
  • Pantotenik asit: 0,9 mg
  • Magnezyum: 163 mg
  • Demir: 4,7 mg
  • Fosfor: 290 mg
  • Bakır: 1,7 mg
  • Çinko: 2,5 mg
  • Potasyum: 680 mg
  • Selenyum: 2,4 mcg
  • Manganez: 6,2 mg

Fındığın Faydaları

Kalp ve Damar Sağlığı: Fındığın en önemli faydası kalp ve damar sağlığı üzerinedir. Çünkü içeriğindeki doymamış yağlar oldukça fazladır. Bu yağlar arasında en bilinenleri LDL, HDL ile oleik asittir. Fındık içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri de kan dolaşımını düzenler ve damarları korur. Bu nedenle fındığın kalp krizi riskini azaltan bir besin olduğu söylenebilir. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir.

Antioksidan Etkisi: Güçlü bir antioksidan olan fındık düzenli tüketilirse, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Serbest radikallerle savaşır ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Hafızayı Güçlendirir ve Göz Sağlığına İyi Gelir: E vitamini içeren fındık hafızanın güçlenmesini sağlar. Her gün bir su bardağı fındık tüketilirse, ihtiyacınız olan E vitaminin %86 kadarı karşılanmış olur. İleri yaşlardaki hafıza kayıpları bu şekilde önlenebilir. Ayrıca fındıkta bulunan C ve A vitaminleri göz sağlığının korunmasını sağlar.

Cilt Sağlığına İyi Gelir: Antioksidan içeren fındık cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Serbest radikallerin cilde verdiği zararları ortadan kaldırır, cilt kanserine engel olur. Ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar ve erken cilt yaşlanmasına engel olur.

Kilo Kontrolü İçin Fındık Tüketin: Yemeklerden önce fındık yerseniz tokluk hissi oluşacağı için yemeklerde daha az besinle doyabilirsiniz. Dolayısıyla daha az kalori alabilirsiniz. Fındığı böyle ölçülü bir şekilde yerseniz fındığın yüzünden de fazla kalori almamış olursunuz.

Kas ve Kemik Sağlığı İçin: Magnezyum ve kalsiyum içeriği zengin olan fındık kasların ve kemiklerin sağlığında önemli bir etki yapar. Kasların gelişimini desteklediği gibi, kas kaybına engel olur. Krampları önler, kasılmalara engel olur. Kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar.

Sindirim Sistemini Destekler: Lif bakımından zengin olan fındık sindirim sisteminin işlevlerini daha kolay yerine getirmesini sağlar. Eğer yiyecekleriniz arasında lifli yiyecekler olmazsa, bunun yerine fındığı tercih edebilirsiniz. Bu sayede kabızlık sorununu da aşabilirsiniz. Lif içeriğiyle fındık aynı zamanda Tip 2 diyabet hastaları için de önerilir.

Sinir Sistemi Sağlığı İçin: Fındık B6 vitamini, melatonin ve serotonin içeriği sayesinde sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanıza yardımcı olur.

Kadın Sağlığında: Fındığın geçmişten beri doğurganlık artırıcı etkisi bilinmektedir. Bu nedenle bebek sahibi olmayı isteyen çiftlere fındık tüketmeleri önerilir. Ayrıca hamilelik süresinde bebeğin gelişimini de destekleyici etkisi bulunmaktadır. Bunun dışında hamilelikte yaşanan kabızlık sorunları ve adet dönemi ağrılarının azalması için de kadınların tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.

Fındık, bu faydalar dışında sağlığımız için kanseri önlemede, ruh sağlığını düzeltmekte, düzgün çalışan bir bağışıklık sistemine sahip olmaya kadar çeşitli yararlar sağlar. Önemli olan düzenli olarak miktar abartılmadan fındık tüketilmesidir. Gerek fındık gerekse fındık yağı tüketimiyle sağlığımıza katkıda bulunabiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rayet

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Fındığın antioksidan etkisi olduğu belirtilmiş, bu etkisiyle tam olarak hangi toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor? Ayrıca, günde ne kadar fındık tüketilmesi tavsiye edilmektedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rayet, fındığın antioksidan etkisi gerçekten önemli ve sağlığımız için faydalıdır. Fındık, vücutta serbest radikallerin neden olabileceği oksidatif stresi azaltarak, kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma belirtileri gibi sorunlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller, hava kirliliği, sigara dumanı, alkol tüketimi ve UV Işınları gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Fındık, E vitamini, fitosteroller ve fenolik bileşikler gibi antioksidanlar içerir ve bu bileşenler serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Günde ne kadar fındık tüketilmesi gerektiğine gelince, uzmanlar genellikle günde bir avuç (yaklaşık 20-30 gram) fındık tüketilmesini öneriyor. Bu mıktar, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu antioksidanları ve diğer besin öğelerini almak için yeterli olacaktır. Ancak, her şeyde olduğu gibi, fındık tüketiminde de mümkün olduğunca dengeli ve ölçülü olmanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fındık Burun Estetiği

Fındık Burun Estetiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındık İlaçları Nasıl Kullanılır?

Fındık İlaçları Nasıl Kullanılır?

Fındık Türleri Nelerdir?

Fındık Türleri Nelerdir?

Fındık Mantarı Faydaları Nelerdir?

Fındık Mantarı Faydaları Nelerdir?

Fındık Üretimi Nasıl Yapılır?

Fındık Üretimi Nasıl Yapılır?

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ülkemizde Fındık İhracatı

Ülkemizde Fındık İhracatı

Güncel

Fiskobirlik Fındık Ezmesi

Fiskobirlik Fındık Ezmesi

Güncel

Fındık Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Fındık Fidanı Çeşitleri Nelerdir?