Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Fındık Kavurma

Fındık Kavurma

Fındık kavurma, yapılışı bakımından en iyi tarifi ülkemizin Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır. Ülkemizde fındık veya fındık kavurma çeşitleri denildiği zaman direk aklımıza Karadeniz gelmektedir. Buradaki insanların birçoğu dünyaya gelip ölene kadar devamlı fındıkla uğraşmaktadırlar. Bu sebepten dolayı ülkemizin her tarafına çeşitli fındıklar temini sağlamaktadırlar. Öyle ki bu durum zamanla ülkemizin birçok bölgesinde yaygınlaşmıştır. Kişiler kendi ağız tatlarına göre çeşitli fındık tüketim türlerini yaratmaktadır. İlk öncelikle fındığın nasıl oluştuğunu ve niçin kavrulması gerektiğini söylemek gerekirse fındık ağacı senede bir defa meyvesini vermektedir. Meyvesini vermesi üzere fındıklar kabuklu şekilde toplanır. Kabuklu olması nedeni ile patoz aleti denilen kendisine has bir makine ile kabuklarından arındırılır.

Fındık kavurma yöntemleri nelerdir?


Fındık kavurma işlemi günümüzde 2 yöntemle kavrulmaktadır. Bu 2 yöntemle de kavrulacak olan fındıkların daha önceden kabuklarından arındırılmış olması gerekiyor.
  • Tavada fındık kavurma: Kavrulacak olan fındık tavanın içerisine konulur. Tavayı ateşin üzerine bırakmadan önce ateşin kısık derecede olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü ateşi fazla olduğu durumda tavanın içerisindeki fındıkları yakacaktır. Fındığın yanması durumunda lezzeti kaçacak tadı is değişecektir. Buradaki en önemli husus tavadaki fındığın kısıt ateş üzerinde pişmesidir. Kısık ateşe bıraktığımız tavayı 3-5 dakika arasında altını üstüne getirmeli veya tahta kaşık yardımı ile devamlı karıştırmalıyız. Karıştırma olayının da geç olması durumunda fındık yanacaktır. Yanan fındığın rengi siyah olur.
  • Fırında fındık kavurma: Kavrulacak olan fındıklar fırın tepsisinin içerisine bırakılır. Tepsiyi fırına sürmeden önce fırın 5-8 dakika arasında 100 dereceye ayarlanır ve fırının ısınması beklenir. Tepsiyi fırına sürdükten sonra fırın 200 dereceye çıkartılır. Tepsiyi fırına sürer sürmez 5 dakika beklenmeli ardından tepsinin tekrar fırından çıkarılması gerekir. Tepsiyi çıkarttıktan sonra tahta kaşık yardımı ile fındıkların yerleri değiştirilerek alt üst yapılmalıdır. Bu işlemi ilk 5 dakika içerisinde yapmak gerekecektir. Fazla ısıya maruz kalması durumunda fındıklar yanacaktır. Fındıkların yüzündeki zarlar ve ince kabukları kendi bıraktıklarında kavurma işleminin sonuna gelinmiş olunur. Fırından çıkartılan tepsi 5 dakika ılımaya bırakılır. 5 dakikadan sonra fazla soğumasını beklemeden bir bezin arasına konur ve aynı işlem olan el içerisinde karıştırılır.
Yüksek ateş ve ısı fındığı daha erken ve güzel kavurur diye düşünmemek gerekir. Fazla sıcaklık ve ısı fındığın erkenden yanmasını sağlar. Fındıkların üzerinde de yanma görülmese bile ki fındığın içten sertleşmesine neden olacaktır. Sertleşen fındığından tüketimi zor ve lezzeti hiç de iyi değildir.
Son Güncelleme : 26.01.2024 09:58:07
Fındık Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Fındık Kavurma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Fındık Kavurma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çiğ Fındık
Çiğ Fındık
Çiğ fındık, sert küçük kabuklu bir çeşit ve meyvedir. Besin değeri oldukça yüksektir ve birçok çeşitte kullanılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere Kıbrıs, Gürcistan Azerbaycan, Yunanistan ve İtalya'da olmak üzere çiğ fındık bolca yetiştirilmektedir. ...
Fındık Çeşitleri
Fındık Çeşitleri
Fındık çeşitleri, ülkemizde Karadeniz Bölgesinde neredeyse insanların tek geçim kaynaklarının fındık olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra fındık Türkiye'nin ekonomisi için de oldukça ayrı bir önem taşımaktadır. Fındığın son yıllardaki ihracatın d...
Fındık Budama
Fındık Budama
Fındık Budama, Fındık ağaçları boyları 15-20 metreye kadar uzayabilmektedir. Ilıman iklim koşullarında yetişen bu ağaç sürekli gelişme gösterir ve dalları çoğalır. Bundan dolayı gelişme gösteren ağaçtan iyi bir verim alınabilmesi, hasat zamanında en ...
Fındık Ezmesi Faydaları
Fındık Ezmesi Faydaları
Fındık ezmesi faydaları, ülkemizde fındık tüketimi hayli bir fazla olup, kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Fındık ezmesi faydaları saymakla bitemeyeceği kadar çoktur. Protein açısından oldukça zengin bir besi olan olup, en çok terci...
Fındık Yaprağı
Fındık Yaprağı
Fındık yaprağı, Fındık ağacı bazı türleri boy olarak yaklaşık 10 metreye kadar ulaşabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. En çok da çerezlik olarak kullanılan fındığın ekonomik değeri oldukça yüksek olması bakımından ülkemizde fındık ağacı o...
Pikola Fındık
Pikola Fındık
Pikola fındık: Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun da yetiştiriciliği yapılan pikola fındık çerezlik olarak kullanılmakla beraber aynı zamanda çikolataların...
Yaş Fındık
Yaş Fındık
Yaş Fındık, Vitamin ve vitamin deposu olan ve olgunlaştığında kuru yemiş olarak değerlendirilen bir besin maddesidir. Söz konusu bu gıda kurumadan taze olarak tüketilebilir. İlkbahar mevsiminde çiçeklenen ve yaz mevsiminde yeşil fındık olarak verim g...
Fındığın Zararları
Fındığın Zararları
Fındığın Zararları, Fındık, huşgiller adlı familyadan çok yüksek enerji değerine sahip olan, sert kabuklu bir meyvedir. Her yiyeceğin azının da çoğunun da zararlı olduğunu hepimiz biliriz. Yemek yeme işleminde de aşırıya kaçmak artık faydalı olmaz ak...
Fındık Dikimi
Fındık Dikimi
Fındık dikimi, Her ne kadar çeşitli fidan dikimleri yapmış olsalar dahi fındık dikimi ayrı işçilik ve tecrübe isteyen mevzudur. Hayatlarımızın içerisinde bir kere bile olsun fındık dikimini yapmamız gerekir. Fındık ağaçları uzun yıllar yaşayıp sadece...
Fındık Mantarı
Fındık Mantarı
Fındık mantarı, Fındık mantarları özellikle yaz mevsiminde oluşup kahverengi ve sütlü bir yapıya sahiptir. Genellikle fındık ağaçlarının yakınlarında ya da diplerinde oluşurlar. Ufak boylu bir bitki olup tek bir kökten birçok mantar meydana gelir.Fın...
Fındık Nasıl Kavrulur
Fındık Nasıl Kavrulur
Fındık nasıl kavrulur, Fındık Karadeniz ikliminde en çok yetiştirilmektedir. Bu meyve oldukça sağlıklı olup vitamin ve mineral deposudur. Özellikle de kış aylarında çerezlerin yanında çok sevilmektedir. Birçok fındık çeşidi bulunsa da hemen hemen hep...
100 Gr Fındık Kaç Kalori?
100 Gr Fındık Kaç Kalori?
100 gr fındık kaç kalori, fındık huşgiller familyasından olup, ülkemizde özellikle de Karadeniz Bölgesinde sık görülen bitki ağaçlarıdır. Yapısında bulunan folik asit, bakır, çinko, demir, mineral, C vitamini, E vitamini, K vitamini, lif oranı ve pro...

 

Çiğ Fındık
Fındık Çeşitleri
Fındık Budama
Fındık Ezmesi Faydaları
Fındık Yaprağı
Pikola Fındık
Yaş Fındık
Fındığın Zararları
Fındık Dikimi
Fındık Mantarı
Fındık Nasıl Kavrulur
100 Gr Fındık Kaç Kalori?
Fındık Türleri
Fındık
Cadı Fındığı Yağı
Fındık Ağacı
Fındık Besin Değeri
Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?
Fındık Unu
Fındık Fidanı
Çotanak Fındık Yağı
Fındık Fidanı Çeşitleri
Brezilya Fındığı
1 Avuç Fındık Kaç Kalori?
Fındık Kavurma
Fındık Bakımı
Sarelle Fındık Ezmesi
Fındık İlaçları
Fındık Burun
Fındık Üretimi
Popüler İçerik
Fındık Türleri
Fındık Türleri
Fındık Türleri, Fındık denilince akla bol bol mineral kaynağı olan kabuklu, sert, güç veren daha çok yağmurlu bölgelerde yetişen değerli kuru yemiş ak...
Fındık
Fındık
Fındık, ülkemizin tarım sektörünün önemli bir gelir kaynağıdır. Özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın şekilde yetiştiriciliği yapılan fındık, Huşgille...
Cadı Fındığı Yağı
Cadı Fındığı Yağı
Cadı fındığı yağı; diğer ismi  macadamiadır. Cadı fındığı fındık familyasına ait bir meyvedir. Ana vatanı Avusturalya olan bu meyve görünümüyle fındığ...
Fındık Ağacı
Fındık Ağacı
Fındık ağacı, Karadeniz bölgemizin iklim yapısı, dağlık ve tepelerin çokluğu, bol yağış alması ile yüksek nem ve denizden hemen sonra tepelerin hemen ...
Fındık Besin Değeri
Fındık Besin Değeri
Fındık Besin Değeri; Fındık vitamin değerleri açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Fındık besin değerleri olarak A, ve B vitamini, omega yağ asi...
Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?
Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?
Bir Avuç Fındık Kaç Kalori,Fındık, Çinko ve demir bakımından da oldukça zengin olan bir besin kaynağıdır. Fındık, lif açısından da oldukça zengin bir ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çiğ Fındık
Fındık Çeşitleri
Fındık Budama
Fındık Ezmesi Faydaları
Fındık Yaprağı
Fındık Mantarı Yetiştirmek İstiyorum
Mısır Çarşısında Bile Fındık Yaprağı Bulamadım Nereden Bulabilirim?
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Fındık Mantarı Yetiştirmek İstiyorum
Mısır Çarşısında Bile Fındık Yaprağı Bulamadım Nereden Bulabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024